Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VLOER VAN BETON

Betonvloer: voordelen en nadelen

Een betonvloer is een naadloze vloerbekleding die je woning een moderne toets geeft. In dit artikel vind je een overzicht van de voordelen en de nadelen van vloeren van beton.

 

Voordelen van betonvloeren

betonvloer in woonkamer 1) Naadloze vloer

Betonvloeren zijn naadloze vloeren. Dit zorgt voor een strakke look die meteen opvalt en er kan ook geen vuil tussen voegen belanden, wat bij tegels bijvoorbeeld wel het geval is. Dit maakt betonvloeren heel wat onderhoudsvriendelijker.

De naadloze look maakt betonvloeren erg geschikt voor moderne interieurs. Daarnaast passen ze dankzij hun industrieel karakter ook erg goed in winkels en kantoren.

 

2) Slijtvast en lange levensduur

Vloeren van beton zijn erg slijtvast. Ook als de vloer intensief belopen wordt, kan je dus lang blijven genieten van de stevige en moderne look. Dit betekent dat een betonnen vloer ook een lange levensduur heeft.

 

3) Verschillende afwerkingsmogelijkheden

Een betonvloer hoeft niet noodzakelijk grijs te zijn. Tegenwoordig kunnen er namelijk kleurstoffen toegevoegd worden aan het mengsel van de vloer. Op die manier kan je in grote mate zelf het uitzicht van je vloer bepalen.

Wil je wel de stevigheid van een betonnen vloer maar liever geen naadloze afwerking? Dan is het mogelijk om voegen te slijpen in de vloer. Op die manier creëer je de look van betontegels. Natuurlijk kan je dan zelf de afmetingen van deze ’tegels’ bepalen.

betonvloer voegen

 

4) Combinatie met vloerverwarming en -isolatie

Betonvloeren kunnen zeker gecombineerd worden met vloerverwarming en isolatie. Vloerverwarming geeft een erg comfortabel gevoel en je verliest ook geen plaats door andere verwarmingstoestellen zoals radiatoren of accumulatoren. Je mag de vloerverwarming echter pas inschakelen als de vloer volledig gedroogd is. Anders is er kans op scheurvorming of het opbollen van het vloeroppervlak (later meer hierover).

Op vlak van isolatie van betonnen vloeren kiest men vaak voor harde isolatieplaten. Hou er wel rekening mee dat de opbouwhoogte van de betonvloer al snel oploopt als je deze combineert met vloerisolatie en -verwarming.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een betonvloer? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van vloeren uit beton. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

betonvloer voordelen

 

Zijn er ook nadelen?

Hierboven kon je de voordelen van betonvloeren ontdekken, maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan deze vloerbedekking:

 

1) Grote opbouwhoogte

Betonvloeren kunnen zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties toegepast worden. Vooral bij renovaties zal je rekening moeten houden met de grote opbouwhoogte van betonvloeren. Ze moeten namelijk minimaal 7 centimeter dik geplaatst worden. Als je de vloer combineert met verwarming en isolatie, dan loopt de dikte van de vloer zoals reeds gezegd snel op.

Beschik je niet over voldoende ruimte voor de plaatsing van een klassieke betonnen vloer, dan is een cementgebonden gietvloer een interessant alternatief. Dit soort vloer is doorgaans nog geen centimeter dik, maar is wel een pak duurder dan de gewone betonvloeren.

 

2) Kans op scheuren

Het is mogelijk dat er na verloop van tijd scheuren of barstjes in de betonnen vloerbedekking zullen ontstaan. Deze zijn het gevolg van schommelingen in temperatuur of vochtigheidsgraad. De temperatuurschommelingen kunnen er ook voor zorgen dat het oppervlak bol komt te staan.

Zeker als je de vloer combineert met vloerverwarming, dan is het risico op scheurtjes of opbollen van het vloeroppervlak groter. Dit kan eventueel tegengegaan worden door te kiezen voor een grotere dikte van de vloer. Sommigen kunnen de kleine scheuren in de vloer overigens wel appreciëren omdat ze de stoere, industriële look van de betonvloer accentueren.

betonnen vloer nadelen

 

3) Gevoelig voor vlekken

Betonvloeren zijn redelijk gevoelig voor vlekken. Vooral bij betonvloeren in de keuken kunnen dan ook snel vetvlekken op de vloer ontstaan. Om dit te vermijden kan je de vloer beschermen met een impregneermiddel of een coating. Hou er rekening mee dat deze behandeling extra kosten met zich zal meebrengen.

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een stevige vloer met een moderne, industriële uitstraling en weinig onderhoudswerk, dan is een betonvloer zeker het overwegen waard. Hou wel rekening met de redelijk grote opbouwhoogte en eventuele scheurvorming.

Wil je een gepolierde betonvloer laten plaatsen door een vakman, hou dan rekening met prijzen vanaf 40 euro per m2. Hoeveel de kosten precies zullen bedragen, hangt onder meer af van de oppervlakte en bereikbaarheid van de vloer en een eventuele behandeling met een impregneermiddel of coating.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.