Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VLOER VAN BETON

Betonvloer in huis

Droom je van een stijlvolle betonvloer in huis? Dan kan je kiezen voor een massieve betonvloer of een gietvloer met een betonlook. Die laatste zijn vooral populair om hun geringe dikte en onderhoudsvriendelijkheid, i.c.m. die typische, industriële uitstraling. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden en prijzen voor een betonvloer in huis.

Ga snel naar:
Soorten betonvloeren
Prijs betonvloer
Inspiratie & voorbeelden

Soorten betonvloeren

Voor een betonvloer in huis kan je kiezen uit 2 soorten naadloze vloeren: massieve betonvloeren of gietvloeren met een betonlook:

OPTIE 1: Massieve betonvloer

Deze vloeren bestaan uit een massieve betonlaag. Bij zo’n vloer heb je geen chape en druklaag nodig. Na het gieten kan je de toplaag van het beton glad en egaal maken met een vlindermachine (polieren), maar ook polijsten is een optie. Dat zorgt voor een gladde betonvloer met een mooie glans.
→ Vloerdikte: minimaal 7 cm
→ Toepassingen: nieuwbouw en grondige renovaties met voldoende opbouwhoogte
→ Richtprijs: 50 à 130 euro per m², incl. btw en plaatsing
Lees meer over massieve betonvloeren.

OPTIE 2: Gietvloer met betonlook

Dit zijn veel dunnere, onderhoudsvriendelijke vloeren die niet uit massief beton bestaan, maar wel de look & feel van beton hebben. Je kan zo’n vloer rechtstreeks op de chape, maar ook op je bestaande vloer plaatsen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gietvloeren die een betonlook hebben en cement bevatten en gietvloeren die een betonlook hebben maar geen cement bevatten (bvb. kunstharsvloeren).
Vloerdikte: 2 à 8 mm
→ Toepassingen: nieuwbouw en renovaties met een beperkte opbouwhoogte
→ Richtprijs: 75 à 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Lees meer over gietvloeren met betonlook.

Wat is de beste keuze?

Dat is vooral afhankelijk van je eigen wensen en de mogelijkheden van de locatie (bv. beschikbare opbouwhoogte). Een gespecialiseerde plaatser kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en adviseren bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis voorstellen en prijzen op maat via onze offerteservice.


 

OPTIE 1: Massieve betonvloer

massieve betonvloeren

Wil je een sterke, naadloze vloer voor je nieuwbouwwoning die bovendien snel te plaatsen is? Of heb je een grondige vloerrenovatie gepland en is er voldoende opbouwhoogte beschikbaar? Dan is een massieve betonvloer een uitstekende keuze.

 

Beschikbare uitvoeringen en kleuren

Na het gieten is een massieve betonvloer nog erg ruw. Hoe de betonvloer in je huis er uiteindelijk uitziet, hangt af van de verdere afwerking. Er zijn verschillende mogelijkheden op vlak van:

1. Structuur

Met een vlindermachine zal een vakman de massieve betonvloer ‘verdichten’. Door de ronddraaiende bladen van de machine krijgt de vloer een compacte structuur en een wolkachtige look. Daarna is het ook mogelijk om de betonvloer te polijsten. Wil je graag een ruwere of een gladde betonvloer in huis? Dat bepaal je gewoon zelf, afhankelijk van de mate waarin je je vloer laat polieren en polijsten. Tip: hoe gladder je betonvloer, hoe makkelijker te reinigen. Hoe grover de vloer, hoe groter de anti-slip werking.

2. Kleur

Bij een traditionele gevlinderde betonvloer denk je wellicht aan grijs, maar ook andere kleuren zijn mogelijk. De vakman kan tijdens het vlinderen namelijk kleurpigmenten en kwartskorrels toevoegen aan het beton. Er bestaat daarvoor een brede waaier aan mogelijke tinten en schakeringen. Let op, wil je een tint die afwijkt van de standaard kleuren? Dan kan de prijs per m² hoger liggen.

3. Glans

Ook of je matte of een glanzende betonvloer in huis wil, kan je zelf bepalen. De glansgraad van de vloer hangt vooral af van de gebruikte methode bij het polijsten. Ook het aantal fases bij het polijsten speelt een rol. Om je betonvloer in huis helemaal glanzend te krijgen, zijn soms tot 7 schuurfases nodig.

TIP: vergelijk het aanbod van verschillende plaatsers

De mogelijkheden op vlak van afwerking kunnen verschillen per plaatser. Informeer je daarom op voorhand goed over de mogelijkheden en vergelijk daarbij het aanbod van verschillende plaatsers. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Onderhoud massieve betonvloer

Een massieve betonvloer is sterk en robuust. Toch is een regelmatig onderhoud nodig om slijtage, vlekken, … te voorkomen. Hoe kan je een betonvloer in huis het best onderhouden? Enkele tips:

  • Veeg of stofzuig de vloer regelmatig: zand en vuil kunnen krassen op je betonvloer veroorzaken. Dat kan je vermijden door regelmatig te stofzuigen of te vegen met een zachte borstel.
  • Gebruik water en een PH-neutrale zeep: je betonvloer reinigen doe je best met een natuurlijke zeep, eventueel met een voedende olie in. Javel of andere agressieve chemische producten vermijd je best om kleurverschillen te voorkomen.
  • Pas op met zuren en vetten: Azijn, slaolie, … gemorst? Maak dan zo snel mogelijk je betonvloer proper met water. Zuren en vetten kunnen namelijk voor doffe plekken op je betonvloer zorgen.
  • Maak de vloer droog na het kuisen: laat je de vloer na het poetsen nat achter? Dan kan er na verloop van tijd een laagje kalk ontstaan. Die kalksluier kan je vermijden door je vloer weer droog te maken.
  • Wrijf de vloer in met bijenwas: met bijenwas of acrylwas zorg je voor een beschermlaagje tegen vocht en vuil. Zo kan je de vorming van doffe plekken beter voorkomen. Een nieuwe betonvloer behandel je best maandelijks op die manier.

 

Betonvloer langdurig beschermen:
coaten of impregneren?

Los van het regelmatige onderhoud kan je jouw betonvloer in huis ook langdurig beschermen tegen vocht, vet en vuil. Door je vloer te impregneren of te coaten maak je namelijk komaf met de poreuze structuur van het beton:

  • Impregneren = vloer behoudt dezelfde look: het transparante impregneermiddel dringt diep in de vloer om zo de poriën van het beton te dichten. Zo bescherm je jouw betonvloer voor lange tijd zonder iets te veranderen aan de look ervan.
    Prijs: 7 à 8 euro per m², incl. btw. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
  • Coaten = vloer krijgt andere look: hierbij brengt een vakman een ondoordringbaar laagje kunsthars aan op je betonvloer. Met zo’n sealer is je vloer volledig gesloten en waterdicht. De look van de vloer kan wel veranderen.
    Prijs: 20 à 60 euro per m², incl. btw. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Aandachtspunten massieve betonvloer

Ben je van plan om een massieve betonvloer in je huis te laten plaatsen? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Denk aan je opbouwhoogte: een massieve betonvloer moet minstens 7 cm dik zijn. Wil je je betonvloer combineren met vloerverwarming? Dan zit je al snel aan een dikte van 10 à 12 cm. Beschik je niet over voldoende opbouwhoogte voor zo’n massieve betonvloer? Dan kan je altijd kiezen voor een gietvloer met een betonlook.
  • Probeer scheurvorming te vermijden: door temperatuurschommelingen kan je betonvloer krimpen en uitzetten, met scheurvorming tot gevolg. Met een voldoende dikke en gewapende betonvloer kan je dat risico beperken. Je kan ook gleuven laten slijpen in je betonvloer om scheuren te vermijden. Zo creëer je een look van grote betontegels.
  • Een betonvloer is nooit perfect egaal: een betonvloer die 100% vlak is bestaat niet. Als je samenwerkt met een ervaren vakman zal je die niveauverschillen echter niet voelen of met het blote oog kunnen zien.
  • Hou rekening met je fundering en draagstructuur: een massieve betonvloer is ook mogelijk bij een vloerrenovatie. Ga dan wel eerst na of je bestaande fundering en draagstructuur stevig genoeg zijn voor dit soort vloer.
  • Vermijd temperatuurschommelingen na de plaatsing: koelt je betonvloer te snel af na de plaatsing of warmt hij te snel op? Dan kan hij lichtjes bol komen te staan. Om die ‘schotelvorming’ te vermijden, schakel je ook best je vloerverwarming niet aan tijdens de eerste weken. Anders kan dat voor problemen zorgen bij het openen van ramen of deuren.

 

TIP: laat je massieve betonvloer plaatsen door een specialist

Een gespecialiseerde plaatser weet precies met welke factoren hij rekening moet houden én gebruikt enkel kwalitatieve materialen en producten. Zo verzekert hij je van een correcte plaatsing en kwalitatief, mooi eindresultaat. Via onze offerteservice ontvang je gratis voorstellen en prijzen op maat van gespecialiseerde plaatsers van betonvloeren actief in je buurt. Start je aanvraag hier!


 

OPTIE 2: Gietvloer met betonlook

gietvloer beton Gaat het om een kleinere vloerrenovatie? Of heb je maar een beperkte opbouwhoogte ter beschikking? Dan ga je beter voor een dunne gietvloer met een betonlook in plaats van een massieve betonvloer.

 

Soorten gietvloeren met betonlook

Een naadloze, dunne gietvloer met een betonlook bestaat niet uit massief gegoten beton, maar uit een mix van verschillende materialen. Je kan daarbij kiezen tussen gietvloeren met of zonder cement:

1. Gietvloer zonder cement

Dit zijn gietvloeren op basis van kunsthars en eventuele toeslagstoffen. Deze kunstharsvloeren bevatten dus geen cement, maar zijn wel verkrijgbaar met een betonlook. Opgelet: een getraind oog kan zien dat het niet om echt beton gaat. In woningen komt een polyurethaan (PU) kunstharsvloer het vaakst voor. Hiermee combineer je de uitstraling van beton met de voordelen van kunsthars: waterdicht, scheurvast, vlekbestendig, onderhoudsvriendelijk, … Ontvang gratis offeres op maat.

2. Gietvloer met cement

Dit zijn gietvloeren op basis van cement en andere materialen als kunsthars, toeslagstoffen, minerale pigmenten, … Door de aanwezigheid van cement vallen ze niet te onderscheiden van een massieve betonvloer. Je kan kiezen voor een klassieke cementgebonden gietvloer of woonbeton, maar er bestaan ook verschillende afwerkingslagen met een betonlook om vloeren, wanden, meubels, … mee te bekleden: betonstuc, microtopping, mortex, … Ontvang gratis offertes op maat.

 

Mogelijke uitvoeringen en kleuren

Gietvloeren met een betonlook zijn vooral populair vanwege hun geringe dikte en onderhoudsvriendelijkheid. Maar daar blijft het niet bij… Je kan ook kiezen uit een brede waaier aan uitvoeringen. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van:

1. Structuur

Vooral bij gietvloeren met cement zijn er verschillende structuren mogelijk, afhankelijk van de plaatstechniek, de korrelgrootte en de afwerklaag. Heb je liever een grovere look of ga je voor glad en sierlijk? Dat bepaal je gewoon zelf. Net als bij een massieve betonvloer geldt wel de regel: hoe gladder, hoe vlotter te reinigen. Hoe grover de vloer, hoe groter de anti-slip werking.

2. Kleur

Wil je een kunstharsvloer met een betonlook? Dan zal je wellicht gaan voor het karakteristieke, industriële grijs. Toch zijn ook vele andere tinten mogelijk, afhankelijk van de kleuren polyurethaan die de vakman vermengt vóór het gieten. Ook bij gietvloeren met cement kan je kiezen uit vele kleurschakeringen. De vakman kan namelijk verschillende kleurpigmenten toevoegen aan de mortel.

3. Glans

Zowel bij gietvloeren met als zonder cement kan je kiezen voor een matte of een glanzende uitvoering. Het is de afwerking met een beschermende coating die de glansgraad van je beton gietvloer bepaalt.

TIP: vergelijk het aanbod van verschillende plaatsers

De mogelijkheden op vlak van afwerking kunnen verschillen per plaatser. Informeer je daarom op voorhand goed over de mogelijkheden en vergelijk daarbij het aanbod van verschillende plaatsers. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Onderhoud gietvloer met betonlook

Dunne gietvloeren zijn doorgaans iets onderhoudsvriendelijker dan een massieve, gevlinderde betonvloer. Wil je je gietvloer lang in topvorm houden? Volg dan gewoon deze richtlijnen:

  • Plaats viltjes onder je stoelpoten: vooral een polyurethaan kunstharsvloer is krasgevoelig. Bij een cementgebonden gietvloer vallen krassen dan weer minder op. Wil je ze toch zoveel mogelijk vermijden? Gebruik dan viltjes onder je stoelpoten en je tafelpoten.
  • Veeg of stofzuig de vloer regelmatig: je gebruikt best een gewone bezem of een zachte parketborstel voor de stofzuiger. Door zand en vuil te verwijderen vermijd je dat hun schurende werking de toplaag van je vloer beschadigt.
  • Gebruik water en een PH-neutrale zeep: net als bij een massieve betonvloer vermijd je best zure reinigingsproducten. Anders loop je het risico op kleurverschillen. Tip: gebruik ook niet te veel zeep. Zo voorkom je een vettig laagje op de beton gietvloer.
  • Pas op met zuren en vetten: dit is afhankelijk van het soort gietvloer. Bij mortex (op kalkbasis) moet je bv. erg opletten met zuren. Een polyurethaan vloer is daar minder gevoelig voor.
  • Laat geen water op de gietvloer staan: door de kalk in het leidingwater kunnen er anders na verloop van tijd kalkvlekken ontstaan. Vooral in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken moet je hiervoor opletten.
  • Behandel je gietvloer met een wax: heb je een gietvloer op basis van cement? Behandel die dan om de paar maanden met een speciale wax of olie. Zo bescherm je je vloer tegen vocht en vuil en behoud je zijn natuurlijke glans.

 

Aandachtspunten gietvloer met betonlook

Kies je liever voor een beton gietvloer in huis in plaats van een massieve betonvloer? Hou dan wel rekening met de volgende aandachtspunten:

  • De plaatsing duurt meerdere dagen: de plaatsing van een gietvloer met betonlook is een arbeidsintensieve klus die vaak tot 5 dagen kan duren. Bij betonstuc gaat het zelfs om anderhalve week, inclusief de droogtijd. Dat komt omdat een vakman zulke vloeren in meerdere lagen moet leggen en afwerken.
  • Gietvloeren zijn iets duurder: vanwege die complexere, langere plaatsing ligt de kostprijs van een gietvloer met betonlook iets hoger dan die van een massieve betonvloer.
  • Denk aan een waterdichte coating: gietvloeren met een betonlook kan je ook laten plaatsen in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken. Een polyurethaan vloer is op zich al vloeistofdicht, maar dat is bv. niet zo bij een cementgebonden gietvloer. Die heeft een open structuur en moet je dus nog laten afwerken met een speciale coating.
  • Let op met hout als ondergrond: het grote voordeel van gietvloeren is dat je die ook op je bestaande vloer kunt plaatsen, op voorwaarde dat die vlak, stevig en proper is. Een kunstharsvloer kan je zelfs op hout leggen, maar bij gietvloeren op basis van cement is dat minder aangeraden.

 

TIP: laat je gietvloer plaatsen door een specialist

Een gespecialiseerde plaatser weet precies met welke aandachtspunten hij rekening moet houden om jou te voorzien van een correcte plaatsing en kwalitatief, mooi eindresultaat. Via onze offerteservice ontvang je gratis voorstellen en prijzen op maat van gespecialiseerde plaatsers van gietvloeren actief in je buurt. Start je aanvraag hier!


 

Prijs betonvloer in huis

De kostprijs van je betonvloer in huis hangt af van de oppervlakte van de vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken, de staat van de ondergrond, … Maar ook het soort betonvloer speelt natuurlijk een rol. We zetten enkele richtprijzen op een rij:

Soort betonvloerPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vloerdikte
MASSIEVE BETONVLOER
Gepolierde betonvloer€ 40 - 70Min. 7 cm
GIETVLOER MET BETONLOOK
Polyurethaan vloer€ 80 - 1203 à 5 mm
Cementgebonden gietvloer€ 75 - 1504 à 8 mm
Betonstuc€ 80 - 1302 à 3 mm
Microtopping€ 100 - 1551 à 3 mm
Mortex€ 75 - 1252 à 3 mm

LET OP: de prijs voor betonvloeren in huis kan verschillen van plaatser tot plaatser. We raden daarom aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende plaatsers van betonvloeren. Zo kan je gericht prijzen, maar ook materialen, adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier!


 

Voorbeelden van betonvloeren in huis

Nog op zoek naar inspiratie voor de betonvloer in je huis? Een vakman kan je vast en zeker voorbeelden tonen van vorige realisaties. Daarnaast brengen de onderstaande voorbeelden je ook vast op ideeën.

 

INSPIRATIE: massieve betonvloer in de woonkamer

betonvloer woonkamer Door pigmenten toe te voegen aan de eindlaag kan een vakman de gewenste kleur voor je betonvloer creëren. Bij de betonvloer in de bovenstaande woonkamer is gekozen voor een donkerdere tint dan het klassieke lichtgrijs. Dat zorgt voor een fraai contrast met de beige muren in natuursteen.

 

INSPIRATIE: mortex in de badkamer

betonvloer badkamer Met waterdichte afwerkingslagen als betonstuc, microtopping en mortex (zie foto) kan je zelfs de wanden van je badkamer en je inloopdouche een betonlook geven. Zo ademt ook deze ruimte die karakteristieke, industriële stijl.

 

INSPIRATIE: massieve betonvloer in een minimalistisch interieur

betonvloer minimalisme Beschik je over een ruime woonkamer? Dan kan een massieve betonvloer in grote mate bijdragen aan een ruimtelijke en minimalistische uitstraling. Zeker als je zo’n betonvloer in je woonkamer combineert met een sober interieur zonder veel tierlantijntjes. Ben je stapel op zo’n industriële betonlook? Dan kan je dit materiaal ook gebruiken voor je muren of zelfs je plafond.

 

INSPIRATIE: massieve betonvloer met voegen

betonvloer groeven Je kan een massieve betonvloer naadloos laten plaatsen, maar je kan ook groeven laten aanbrengen. Zoals je op de bovenstaande foto ziet, creëer je daarmee een stijlvolle look van gigantische betontegels. Bovendien helpen dergelijke voegen ook om mogelijke scheurvorming te voorkomen. Zowel esthetisch als functioneel dus!

 

INSPIRATIE: microtopping op een vloer met niveauverschillen

betonvloer trappen Heb je een loft met niveauverschillen? Dan kan je naast de vloer ook de trappen laten bekleden met een afwerkingslaag in betonlook. Betonstuc, mortex en microtopping zijn daar uiterst geschikt voor. Met deze materialen kan je daarnaast zelfs tafelbladen, tv-meubels, … laten bekleden.

 

INSPIRATIE: massieve betonvloer met hoge glansgraad

betonvloer slaapkamer Bij een betonvloer in huis kan je kiezen voor een matte of een glanzende coating. Ook het polijsten van de vloer bepaalt in welke mate hij zal glanzen. In de bovenstaande slaapkamer is gekozen voor een donkerdere tint met een hoge glansgraad. Dat oogt niet alleen prachtig, maar is ook erg functioneel. Zo’n gladdere, glanzende vloer is namelijk makkelijker te reinigen.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.