Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
VLOER VAN BETON

Betonvloer isoleren

De vloer is vaak het koudste gedeelte in de woning, want de warmte stijgt. Wil je onnodig warmteverlies vermijden? Dan doe je er goed aan om jouw betonvloer te isoleren. Dit verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar heeft ook financiële voordelen. In dit artikel leer je hoe je jouw betonvloer kan isoleren, hoeveel het kost en hoe je deze kan afwerken.

Ga snel naar:
Betonvloer isoleren: 3 mogelijkheden
Prijs isolatie betonvloer
Opbouw betonvloer met isolatie
Afwerking in betonlook
Veelgestelde vragen
Offertes aanvragen

 

Waarom betonvloer isoleren?

Een betonvloer voelt snel koud en kil aan. Laat je je betonnen vloer isoleren? Dan geniet je van de volgende voordelen:

 • Aangenaam binnenklimaat: een goed geïsoleerde betonvloer zorgt ervoor dat er geen warmte meer wegglipt langs de vloer. Bovendien remt de isolatie koude luchtstromen en het zorgt ervoor dat de vloer gestager z’n warmte afgeeft.
 • Gezonde leefomgeving: door je betonvloer te isoleren kan je vochtproblemen voorkomen en creëer je een gezondere leefomgeving.
 • Lagere energiefactuur: doordat je minder warmteverlies hebt langs de vloer, ga je ook minder snel de verwarming verhogen. Dit resulteert in een lager energieverbruik.
 • Financiële voordelen: wist je dat je kan genieten van verschillende subsidies en financiële voordelen (bv. verlaagd btw-tarief) wanneer je investeert in isolatiewerken? Vraag hierover zeker meer uitleg aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

Betonvloer isoleren: 3 mogelijkheden

Hoe isoleer je nu het best een betonnen vloer? Er zijn 3 manieren waarop je dit kan aanpakken. Veel hangt af van de mogelijkheden van jouw woning. Heb je bijvoorbeeld een kruipruimte? Dan kan je isolatie aanbrengen op het plafond van de kruipruimte of investeren in bodemisolatie in die kruipkelder. Is dat niet het geval? Dan rest je nog de mogelijkheid om de betonvloer langs boven te isoleren. Lees hieronder meer over de mogelijkheden:

1. Betonvloer isoleren langs onderkant (plafond kruipruimte)

Isolatie onder betonvloer

Beschik je over een kruipruimte? Dan kan je eenvoudig vloerisolatie voor jouw betonvloer laten aanbrengen op het plafond van de kruipruimte. De voorwaarde is dat je kruipruimte een min. hoogte van 50 à 80 cm heeft. Anders is het moeilijk om te manoeuvreren en het isolatiemateriaal aan te brengen.

Doorgaans wordt het plafond van de kruipruimte geïsoleerd met spuitisolatie of harde isolatieplaten. De laatste worden bevestigd door middel van verlijming en daarna verstevigd met pluggen. Dit blokkeert meteen de doorstroom van koude via de vloer, maar laat genoeg ruimte om voldoende ventilatie te garanderen.

Prijs: € 30 à € 50 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

2. Betonvloer isoleren langs onderkant (bodem kruipruimte)

isolatie kruipruimte betonvloer

Is jouw kruipruimte te laag (minder dan 40 à 50 cm) voor isolatiemateriaal tegen het plafond? Opteer dan voor bodemisolatie in je kruipkelder. Hiermee kan je vlot je betonvloer isoleren en voorkom je ook condensatievocht, muffe geurtjes, … Bij bodemisolatie gebruikt een vakman het vaakst isolatiekorrels, isolatiechips of schelpen-isolatie. De isolatie-expert kan deze materialen eenvoudig de nauwe ruimte inspuiten met behulp van een buis.

Prijs: € 20 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

3. Betonvloer isoleren langs bovenkant

Betonvloer isoleren

Heb je geen kruipruimte? Isoleer dan bovenop jouw betonvloer. Die optie is arbeidsintensiever dan de voorgaande mogelijkheden. Je moet namelijk je bestaande vloer uitbreken voor een isolatielaag en een nieuwe vloerafwerking. Heb je voldoende opbouwhoogte? Dan kan je ook bovenop je huidige vloer een dunne isolatielaag laten aanbrengen + een nieuwe vloerafwerking.

Isolatiemateriaal dat bovenop de betonvloer komt, moet een hoge drukvastheid hebben omdat het zowel de meubels moet dragen als intensief belopen wordt. Kies daarom voor een isolatiemateriaal met hoge vezeldichtheid om verzekerd te zijn van een sterke drukvastheid.

Prijs: € 100 à € 150 per m² (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat. 

 

Welke isolatiemethode kies ik best?

Het al dan niet beschikken over een kruipruimte, bepaalt in grote mate de isolatiemethode. Is de kruipruimte hoog genoeg? Dan verkiezen de meeste experts vloerisolatie tegen het plafond van de kruipkelder. Is je kruipruimte te laag? Dan kan je de bodem voorzien van een laag isolatiemateriaal. Als je woning geen kruipruimte heeft, kan je rechtstreeks op de constructievloer isoleren of ervoor kiezen een nieuwe aan te leggen. We raden je aan om op voorhand een ervaren vakman te contacteren en met hem de mogelijkheden te bekijken.

Ontvang je graag een specifieke prijs voor jouw project? Dat kan! Ontvang gratis offertes van isolatie-experts actief in jouw regio via onze offertepagina.

 

Prijs isoleren betonvloer

De prijs voor het isoleren van een betonnen vloer hangt vooral af van de gebruikte isolatiemethode. Ook het gekozen isolatiemateriaal en de te isoleren oppervlakte spelen een rol. In de onderstaande tabel vind je een kort overzicht van de richtprijzen:

IsolatiemethodePrijs
(incl. btw & plaatsing)
Betonvloer isoleren onderkant (plafond kruipruimte)€ 30 à € 50
Betonvloer isoleren onderkant (bodem kruipruimte)€ 20 à € 25
Betonnen vloer isoleren bovenkant€ 100 à € 150

TIP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Vraag tijdig jouw subsidies aan!

Wist je dat het aanbrengen van vloerisolatie valt onder de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie)? En dat je ook aanspraak kan maken op de Energiebespaarlening voor isolatie? Bovendien geniet je ook van het verlaagde btw-tarief. Zo betaal je geen 21% maar 9% btw op de arbeidskosten. Dit geldt alleen wanneer je met een erkende vakman samenwerkt. Informeer er tijdig naar bij jouw isolatie-expert.

 

Opbouw betonvloer met isolatie

Laat je je betonnen vloer isoleren langs de bovenkant? Dan ziet de opbouw er doorgaans als volgt uit (van boven naar onder). Reken in dit geval op een gemiddelde dikte van 15 à 20 cm:

  • Vloerbedekking (bovenste laag): dit is de eigenlijke toplaag van de vloer opgebouwd uit een vloerbedekking naar keuze.
  • Vloerverwarming (optioneel): de vloerverwarming komt rechtstreeks onder de looplaag om zo optimaal profijt te hebben van de verwarmingselementen. De vloerverwarming kan ook ingewerkt zijn in de dekvloer.
  • Dekvloer: de dekvloer uit anhydrietchape of gewone chape ligt tussen de vloerbedekking en de eerste isolatielaag. Dit dempt storende contactgeluiden en voorkomt warmteverlies.
  • Isolatielaag: een drukvaste isolatielaag komt onder de dekvloer bovenop de betonnen constructievloer. Isolatieplaten (PUR, XPS, PIR, EPS) of spuitisolatie worden het frequentst gebruikt.
  • Vochtwerende folie: een folie zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal veilig verpakt zit tussen de constructievloer en de loopvloer.
  • Betonnen constructievloer: je kan bovenop de bestaande constructievloer werken, opteren om deze te repareren waar nodig of zelfs volledig te vervangen bij een ingrijpende renovatie.
  • PE-folie (optioneel): tussen de constructievloer en de zandbedding ligt een folie die vocht tegenhoudt en voorkomt dat het beton te snel uitdroogt.
  • Zand of kruipkelder (bodem): wordt de betonvloer op zand gestort? Dan wordt de zandbodem eerst geëgaliseerd zodat de folie strak aangetrokken kan worden.

 

Beton isolatie
Geïsoleerde betonvloer afgewerkt met een gietvloer in betonlook

 

Afwerken met vloerbedekking in betonlook

Hou je van de look en feel van beton? Dan heb je de keuze om je vloer af te werken met de volgende soorten vloerbedekkingen:

 

1. Massieve gepolierde betonvloer

Een gepolierde (‘gevlinderde’) betonvloer krijgt dat typerende ‘uitgewassen’ uitzicht bestaande uit verschillende grijstinten. De massieve betonvloer wordt bovenop de afgewerkte constructievloer gestort. Is deze droog genoeg? Dan wordt een vlindermachine gebruikt om het beton te polieren. Voor een vloer in de woonkamer of keuken zonder verdere afwerking dien je deze ook nog te polijsten. Deze methode poetst alle oneffenheden weg uit de vloer en zorgt voor een ‘gladder’ uitzicht. Het maakt je betonvloer bovendien ook een stuk onderhoudsvriendelijker en geschikt in vochtige of vettige ruimtes.

Let op: hou er rekening mee dat de opbouwhoogte van deze afwerking tussen de 8 à 12 cm schommelt. Rest er na de isolatie van jouw betonnen constructievloer slechts een geringe opbouwhoogte? Dan kies je beter voor een gietvloer in betonlook.

Prijs: € 50 à € 130 per m² (incl. btw & plaatsing). Start jouw aanvraag voor een betonvloer.

 

2. Gietvloer met betonlook

Gietvloeren zijn populair. Ze zijn naadloos, onderhoudsvriendelijk, voelen warm aan en hebben een strak, industrieel uitzicht. Gietvloeren in PU (polyurethaan) met een betonlook komen vaak voor. Deze hebben een opbouwhoogte van 3 à 5 mm. De gietvloer krijgt dit uitzicht door de vermenging van kleuren kort voor de vloer wordt gegoten. Wanneer het goedje uitvlakt, worden er nog accenten aangebracht die voor unieke kleurnuances zorgen. Ook cementgebonden gietvloeren en pleisterwerk met een betonlook (bv. betonstuc) zijn mogelijke opties.

Prijs: € 70 à € 120 per m² (incl. btw & plaatsing). Start jouw aanvraag voor een gietvloer.

 

Isoleren betonvloer
Gevlinderde en gepolijste betonvloer bovenop een geïsoleerde, betonnen constructievloer

 

FAQ isoleren betonvloer

Heeft dit artikel nog niet al jouw vragen omtrent het isoleren van een betonvloer beantwoord? Neem dan snel een kijkje in de onderstaande lijst met veelgestelde vragen:   • 1. Hoe zit het met het isoleren van een betonvloer op zand?
    Een betonvloer die rechtstreeks op zand is gestort, kan zeker geïsoleerd worden. Wel moet je rekening houden met het volgende aandachtspunt: via de zandlaag kan water snel opstijgen en zo jouw betonlaag poreus maken. Daarom wordt er bij het storten van een nieuwe betonvloer een waterdichte folie voorzien tussen de constructievloer en de zandbedding. Daarna is de opbouw van de vloer grotendeels gelijkaardig aan de opbouw bij een kruipruimte.


   • 2. Hoe kan ik mijn geïsoleerde betonvloer afwerken?
    Is de constructievloer geïsoleerd en volledig afgewerkt? Dan leg je daarbovenop een vloerbekleding naar keuze aan. Verkies je bijvoorbeeld graag dat robuuste, tijdloze grijs van een betonvloer? Dan kun je opteren voor een gietvloer of een massieve betonvloer.


   • 3. Kan ik vloerverwarming combineren met isolatie onder een betonvloer?
    Ja, dat kan zeker. In dit geval wordt vaak voor vloerverwarming gekozen in de vorm van matten, folie of krimpnetten om de opbouwhoogte zo laag mogelijk te houden.


   • 4. Kan ik mijn betonvloer ook isoleren als ik geen kruipruimte heb?
    Jazeker, maar dan kan dat logischerwijs niet langs onderen gebeuren. De isolatie moet bovenop de constructievloer komen volgens een welbepaald stappenplan en dient nadien netjes afgewerkt te worden.


   • 5. Welk isolatiemateriaal gebruik ik het best om een betonnen vloer te isoleren?
    Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar. Zowel spuitisolatie, isolatiechips, -korrels als -platen komen in aanmerking om een betonvloer te isoleren. Wanneer het isolatiemateriaal bovenop de constructievloer komt, is het belangrijk om stevige materialen te gebruiken met een hoge drukbestendigheid.

     

    TIP: heb je nog vragen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een isolatie-expert. Hij zal je bijstaan met advies op maat. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Het neemt slechts enkele minuten tijd in beslag!

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering en prijs. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend voorstellen en advies van maximaal 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt.